Thema's

Logo Alles over drinken

Een baby die alcohol drinkt? Het klinkt raar, maar als de moeder tijdens de zwangerschap drinkt, drinkt de baby ook.

Alcohol komt terecht in de bloedsomloop van de moeder en gaat via de placenta naar de bloedsomloop van de baby. Het lichaam van de moeder kan alcohol afbreken door de enzymen in de lever. Maar de baby is nog volop in ontwikkeling en kan de alcohol daardoor niet afbreken. Hierdoor is de baby extra gevoelig voor het giftige alcohol.

Als de moeder tijdens de zwangerschap drinkt, drinkt de baby ook

De gevolgen voor de baby

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een miskraam, een te vroeg geboren baby, te lichte baby, schade aan de hersenen van de baby, schade aan de organen van de baby en FAS. Meer informatie over alcohol en zwangerschap vind je hier.

Als er veel wordt gedronken, is er ook kans op een Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Dat is een hersenaandoening die bij de baby optreedt als er alcohol wordt gedronken tijdens de zwangerschap.

Deze problemen komen vaak voor bij kinderen met FAS:

  • Psychische klachten
  • Schoolverlating
  • Aanvaringen met justitie, gevangenisstraf
  • Psychiatrische opname
  • Seksuele afwijkingen
  • Alcohol- en drugsproblemen

Het is niet bekend bij hoeveel alcohol er een gevaar ontstaat. We weten dus niet of er zoiets is als een ‘veilige hoeveelheid’ alcohol.

Experts raden daarom aan om voor en tijdens de zwangerschap helemaal geen alcohol te drinken.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.