Bij verhitting verdampt de meeste alcohol, maar bijna altijd blijft er wel wat achter.
Hoeveel er achterblijft? Dat hangt af van hoe je kookt.
- Alcohol stoven: Voeg je alcohol toe aan een stoofgerecht? Dan blijft er altijd wel wat alcohol hangen. Na twee uur stoven, is meer dan negentig procent van de alcohol verdwenen. Dat betekent dat er tien procent alcohol in het gerecht achterblijft.
- Alcohol en flamberen: Bij flamberen wordt er alcohol in brand gestoken en vervolgens over een gerecht gegoten. Ondanks de vuurzee blijft er 75 procent van de alcohol in het gerecht zitten.
- Alcohol bewaren: Bij gerechten die met alcohol worden bereid en vervolgens in de koelkast worden gelegd neemt het alcoholgehalte met tien tot twintig procent af.
Uit voorzorg wordt geadviseerd om geen alcohol toe te voegen aan gerechten als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Let ook op deze gerechten
In sommige gerechten zit alcohol verwerkt. Ga voor een honderd procent alcoholvrije zwangerschap en controleer altijd de gerechten in de supermarkt. Bijvoorbeeld:
- Toetjes met drank, zoals tiramisu of geflambeerde banaan
- Likeurbonbon of bonbons met likeur
- Mosselen gestoofd in bier of wijn
- Stoofvlees
- Kaasfondue
- Saus, bijvoorbeeld met wijn of port
- Alcoholvrij bier
Ga je uit eten? Geef dan aan dat je zwanger bent.
Ook interessant