Thema's

Logo Alles over drinken

Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen van 55 jaar en ouder vaker alcohol drinken dan dertigers en veertigers.

Matig en overmatig alcoholgebruik komt in de leeftijdsgroep 55 tot 70 jaar namelijk veel vaker voor. Ze staan daarmee op de tweede plek qua drankgebruik, gelijk na de twintigers.

Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van het CBS, RIVM en Trimbos-instituut.

Vrije tijd en geld

Vijftigplussers drinken meer, doordat ze meer vrije tijd en geld hebben, constateert het Trimbos-instituut. Een ingrijpende gebeurtenis, zoals het verlies van een partner, een scheiding of met pensioen gaan kunnen redenen zijn om meer alcohol te gaan drinken. Maar ook uit eenzaamheid. Of voor de gezelligheid.

Maximaal 1 glas per dag

Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de mensen van 55 jaar en ouder, niet weet wat het advies van de Gezondheidsraad is: Drink niet of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Ook lijkt het merendeel zich er niet bewust van dat alcohol verslavend is. En ze weten vaak niet dat alcohol ook bij kleine hoeveelheden schadelijk is voor de gezondheid.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.