Thema's

Logo Alles over drinken

Stel je hebt een vraag of je wilt iets vertellen over je eigen alcoholgebruik of dat van een ander. Dan kun je je richten tot een van de ervaringsdeskundigen. De aanpak is heel simpel. Zet je vraag in een e-mail en je krijgt snel antwoord.

Jan Veldhuis is een van de ervaringsdeskundigen die de e-mails ontvangt en beantwoordt. Hij werkt als ervaringscoach bij Brijder. “De bedoeling van deze dienst is dat mensen op een laagdrempelige manier hun vraag kunnen stellen of verhaal kwijt kunnen. Dit kan een vraag over je eigen alcoholinname zijn of van een naaste waar je je zorgen over maakt.”

Fifty / fifty

Zo’n 50 procent van de vragen die Jan ontvangt, gaat over naasten. De andere 50 procent gaat over de afzender zelf. “Bewegwijzeren is het belangrijkste doel van het e-consult”, geeft Jan aan. “De vragen die ik ontvang zijn heel uiteenlopend van ‘Ben ik verslaafd’ tot ‘Ik wil mijn alcoholgebruik afbouwen’. In de meeste gevallen verwijs ik de vragenstellers door naar de juiste hulpinstanties.

Het contact beperkt zich puur tot de mail en is kortdurend. Het is geen hulpverlening. Dat mag ik ook niet bieden via e-mail. Het kan voorkomen dat iemand alleen zijn of haar verhaal kwijt wil. Dan lees ik mee en reageer.”

Vertaalslag

Jan doet dit werk met veel plezier. “Het geeft veel voldoening om mensen op weg te helpen. Naast e-consulting werk ik in de ambulante verslavingszorg. Daar coach ik onder andere samen met een collega detox-groepen met mensen die van hun gebruik af willen komen. In zes weken helpen we de mensen op eigen kracht te stoppen. Vaak kan ik als ervaringsdeskundige de brug slaan tussen het leven en het systeem. Ik maak de vertaalslag van mijn collega-zorgprofessionals naar de kwetsbare mens.”

Heb je een vraag?

Jan is ook één van de ervaringsdeskundigen die voor AllesOverDrinken.nl e-consults doet. 

Ga naar het e-consult voor meer informatie of om een vraag te stellen. 

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.