Thema's

Logo Alles over drinken

“Drinken is een eeuwenoude gewoonte,” vertelt Rob Bovens. En hij kan het weten: door jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar alcoholgebruik (nu bij Tilburg University) is Rob inmiddels expert.

Al bij je geboorte klinken je ouders een glas champagne boven je wieg. Alcohol verhoogt de feestvreugde, en dat is in veel culturen zo. Ook bij verschillende godsdiensten is alcohol belangrijk.
Robs missie? Mensen in staat stellen om zelf de keuze te maken om wel of niet te drinken. Met goede voorlichting, bijvoorbeeld, over de effecten van alcohol op je gezondheid. Of met IkPas: een challenge om 40 dagen je alcoholgebruik op pauze te zetten. “Thuis, bij vrienden, in een restaurant of in de sportkantine: alcohol is overal. Je weet niet beter. Tachtig procent van de Nederlanders drinkt.”

Drinken is de norm

Zo’n challenge raakt steeds meer ingeburgerd. Toch is de norm om te drinken. Doe je dat niet? Dan wijk je af van die norm. Dan kun je het lastig krijgen. “Je moet je verantwoorden als je niet drinkt. Niet als je wel drinkt. Niet voldoen aan die norm geldt als raar,” vertelt Rob. Een verklaring heeft hij wel. “Groepsdruk en reclame houden dit gedrag in stand. Plus: op sociale media zien we constant beelden van mensen die drinken. Je denkt dat je iets mist als je niet meedoet. Het is moeilijk om tegen die collectieve gewoonte op te boksen.”

Mensen krijgen weer een vrije keuze

De verdoving opzoeken

Iedereen wil af en toe de verdoving opzoeken. “Weg van de drukte, even uit de dagelijkse stress en spanning. Maar,” vraagt Rob, “moet dat met alcohol? Het kan ook op een andere manier: mediteren, yoga, sporten. Van oudsher is alcohol ‘de makkelijke weg’, de weg die we kennen. Het vergt dan ook veel om die gewoonte te doorbreken. Ik wil mensen niet van de alcohol af praten, maar probeer ze weer een vrije keuze te geven.”

Die vaardigheden komen op elk levensgebied van pas

Wat helpt?

“Het helpt als mensen zelf wat de gevolgen merken van niet-drinken. Met zo’n alcoholpauze, bijvoorbeeld. Gaandeweg merken ze dat ze beter slapen, een betere vader zijn, meer geduld hebben, frisser op het werk zitten.” Positieve ervaringen dus. “En die helpen om minder of niet drinken vol te houden.” “Mensen ontdekken hoe het is om nee te zeggen, om bewuster na te denken over dat drankje. Die vaardigheden komen op elk levensgebied van pas.”

Nieuwe gewoontes inslijpen

Tijdelijk minderen is voor de meesten wel te doen. Maar hoe wordt iets een nieuwe gewoonte? “Je hoeft je oude gewoontes niet zomaar vaarwel te zeggen. Zorg dat je nieuwe gewoontes de oude langzamerhand vervangen,” vertelt Rob. “Maak een plan. Denk scenario’s uit. Sta stil bij wat je hebt geleerd uit eerdere ervaringen. En benoem het concreet. Stel, je wil twee dagen per week niet drinken. Kies dan ook twee specifieke dagen. Dan wordt het normaal op die dagen, en houd je het makkelijker vol. Ik drink zelf bijvoorbeeld nooit op maandag, dinsdag en woensdag. Mocht ik nou toch iets hebben op dinsdag, dan ruil ik die voor de donderdag.”

Wil jij zelf meedoen met IkPas of eens kijken welke andere hulpmiddelen er zijn? Ga dan naar ons overzicht met laagdrempelige hulp.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.