Thema's

Logo Alles over drinken

Je drinkt (tijdelijk) geen alcohol. En dat is een gezond besluit. Maar dat wil niet zeggen dat je altijd je vrolijke zelf bent. Juist tijdens een alcoholpauze kun je last hebben van een korter lontje. Die dip in je humeur is te verklaren én er is wat tegen te doen.

Terwijl de ene persoon alleen maar fitter en vrolijker is tijdens een alcoholpauze, ben jij helemaal niet je gezellige zelf. Herkenbaar? Geen nood, je bent niet de enige. Dat je je somber voelt of humeurig bent heeft een reden. Om dat uit te leggen, gaan we iets dieper in op het effect van alcohol op het beloningssysteem in de hersenen.

Happy, happy

Door het drinken van alcohol maken je hersenen dopamine aan. Dopamine geeft je een fijn gevoel. Naast dopamine maak je ook serotonine aan in de hersenen. Deze stof heeft een positief effect op je humeur. Je wordt er dus vrolijk van. Omdat je blij wordt van deze effecten, vinden je hersenen dat je vaker moet drinken. Alcohol werkt dus direct op het beloningssysteem van je hersenen.

Beetje geduld

Omdat je nu (tijdelijk) geen alcohol drinkt, mist je lichaam dat fijne, vrolijke en ontspannen gevoel. Normaal gesproken maakt je lichaam zelf dopamine en serotonine aan, maar dat kan nu minder zijn, omdat de alcohol hier eerst voor een groot deel voor zorgde. Hoe meer alcohol je voorheen dronk, hoe langer het nu kan duren, voordat de natuurlijke dopamine- en serotonineaanmaak in je hersenen weer goed werkt. Maar het gebeurt uiteindelijk dus wel!

Jezelf weer verheugen

Je hoeft niet te wachten, je kunt iets doen om dit proces te versnellen. Dat doe je door jezelf te verheugen op een moment van ontspanning. Dus in plaats van dat je wakker wordt en denkt: ‘Hè bah, vanavond ga ik weer geen wijn drinken’, denk je: ‘Yes, vandaag ga ik in dat leuke boek beginnen’, of: ‘Deze middag neem ik een uitgebreid bad’.

Nog meer verheugtips:

  • Een verse bos bloemen kopen.
  • Je lievelingsfilm of serie kijken.
  • Een rondje hardlopen of lekker wandelen met je beste vriend(in).
  • Een extra lange knuffelsessie met de hond.
  • Genieten van het lekkerste pastagerecht.
  • Alvast onderzoek doen naar de leukste vakantiebestemming.
  • Naar de film gaan en jezelf trakteren op de allergrootste bak popcorn.
  • Languit op de bank liggen en naar een leuke podcast luisteren.
  • Puzzelen, schilderen, kleuren, handwerken of knutselen.
  • Enzovoort…

Oefening baart kunst

Hoe vaker je dit ‘trucje’ toepast, hoe sneller je beloningssysteem in de gaten heeft dat het nog meer gelukshormonen aan mag maken. En dat merk je aan je humeur. Stel dus snel een lijst samen van allemaal kleine verheug- en ontspanningsmomenten en de zon begint weer te schijnen.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.