Thema's

Logo Alles over drinken

Steeds meer mensen hebben een elektrisch vervoermiddel. Anders dan de suggestie die de foto wekt, gaat het daarbij vooral om fietsen. In februari 2022 waren er volgens RTL Nieuws bijna 5 miljoen elektrische fietsen in Nederland. Uit onderzoek van Stella Fietsen, blijkt dat 1 op de 5 e-bikers met een slok alcohol op, op de e-bike stapt. 

Risico
Als je alcohol gedronken hebt reageer je langzamer, is je concentratievermogen minder goed en zie je minder goed wat er links en rechts van je gebeurt (tunnelvisie). Door je hogere snelheid op een e-bike, je gaat bijna 2 keer zo snel als op een gewone fiets, is de combinatie met alcohol extra gevaarlijk is. Het leidt tot onveilige situaties en de kans op een ongeluk of valpartij neemt toe. Houd daarom voor de elektrische fiets dezelfde gedragslijn aan als voor de auto en drink het liefst helemaal niet. Dat is veiliger voor jezelf én voor andere weggebruikers. 

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.