Thema's

Logo Alles over drinken

In dit artikel lees je meer informatie over een nieuw onderzoek naar het risico op alcoholproblemen bij binge-drinkers. Maar eerst: Wat is binge-drinken?

Jean drinkt 7 biertjes op zaterdagavond. De rest van de week drinkt hij geen alcohol. Wat Jean doet noemen we binge drinken: veel alcohol in korte tijd.
Pedro drinkt elke dag 1 glas wijn bij het avondeten. Allebei drinken ze per week evenveel alcohol. Toch is het risico op alcoholproblemen voor Jean hoger.

Hoe hoog is het risico bij binge-drinken?

Dat het risico op alcoholproblemen groter is voor binge-drinkets, blijkt uit een nieuwe studie verschenen in the American Journal of Preventive Medicine.
Onafhankelijk van hoeveel er gemiddeld gedronken werd, hadden binge-drinkers bijna 3 keer vaker alcoholproblemen.
9 jaar later hadden ze 40% meer kans op extra alcoholproblemen.
Binge-drinken is hier het drinken van 5 of meer glazen alcohol bij dezelfde gelegenheid.

Bij de matige drinkers had de groep binge-drinkers bijna 5 keer meer alcoholproblemen.
Ze hadden 9 jaar later 2 keer vaker extra alcoholproblemen.
Matig drinken was in het onderzoek gemiddeld niet meer dan 1 glas alcohol per dag voor vrouwen en niet meer dan 2 voor mannen.

Wat betekent dat?

Dat betekent dat je voor het risico op alcoholproblemen beter elke dag 1 glas alcohol kunt drinken, dan op één avond 7 glazen.

Meer informatie en bron: STAP Nederlands instituut voor alcoholbeleid

Kijk hier voor het hele Onderzoek

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.