Thema's

Logo Alles over drinken

Als je alcohol drinkt terwijl je zwanger bent drinkt je baby eigenlijk mee. Een beginnend embryo neemt voedingsstoffen op. Eerst via de baarmoederwand, en vanaf week 8 via de placenta. Via het bloed van de moeder gaan de voedingsstoffen naar het bloed van het embryo. De bloedvaten hebben geen filter voor goede of slechte stoffen, dus het embryo krijgt alles binnen wat de moeder drinkt.

En dat is een probleem, want alcohol is niet goed voor het embryo. Het kan slecht zijn voor het groeiproces, ook als je weinig alcohol drinkt als je zwanger bent.

Daarom adviseren deskundigen om voor, tijdens en na de zwangerschap niet te drinken. In het onderstaande filmpje hoor je waarom ze dat zeggen. Je leert over de precieze effecten van alcohol. En waarom moeder en embryo anders op alcohol reageren.

placeholder

Wil je meer informatie? Of tips om te stoppen met alcohol drinken? ‘Alcoholvrij zwanger’ is een gratis, online cursus voor zwangere vrouwen. Je kunt de cursus thuis volgen, op eigen tempo.
Ga naar cursus Alcoholvrij en zwanger

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.