Thema's

Logo Alles over drinken

Zoals het was, dat wil je niet meer. Daarvoor zijn de voordelen veel te fijn. Je oude drinkpatroon heb je dus uit het raam gegooid en vanaf nu wil je minder drinken. Goed idee! Maar hoe doe je dat, minderen? Wat helpt, is afspraken maken met jezelf over je drinkgedrag.

Veel mensen die voorheen (te) veel dronken, nemen zich voor om het voortaan anders te doen. Want die fijne nachtrust en die frisse ochtenden wil je niet teruggeven aan de fles. Dus besluit je om flink te minderen wat alcohol betreft. Dat klinkt makkelijk, maar dat is het zeker niet voor iedereen. Een goed begin is het maken van afspraken met jezelf. Hier lees je hoe zo’n afspraak eruit kan zien.

Wees streng en duidelijk naar jezelf

Afspraken maken

Minder alcohol drinken dan je gewend was, komt neer op afspraken maken met jezelf. Jij wilt minder drinken, en dat doel giet je in afspraken. Een afspraak zou kunnen zijn:

  • Ik drink doordeweeks niet, en in het weekend wel.
  • Als ik in het weekend drink, dan drink ik maximaal 3 drankjes op een dag.
  • Tussen de drankjes door, drink ik iets zonder alcohol.

Zorg dat je afspraken kort en duidelijk zijn. Doordeweeks niet drinken is duidelijk. Doordeweeks niet drinken, behalve op de woensdagen en dan maximaal 2 wijntjes, tenzij er een etentje is, dan mag het op andere dagen ook, is al een stuk lastiger. Maak het jezelf niet moeilijker, dan dat het al is.

Beloon jezelf

Zet het zwart op wit

Schrijf de afspraken die je met jezelf maakt op. Hang ze op een plek waar je regelmatig bent of kijkt. Bijvoorbeeld op de koelkastdeur, of op de spiegel in je slaapkamer. Op deze manier maak je de herinnering met je eigen afspraak ook visueel. Ook een beloning kun je meenemen in je afspraak. "Ik drink doordeweeks geen alcohol en als ik dat 3 weken heb volgehouden koop ik een bos bloemen, boek, lekkere bonbon voor mezelf"

Evalueren en aanpassen

Het is goed om na een periode van bijvoorbeeld een maand te evalueren. Heb je je aan je nieuwe afspraken om te minderen met alcohol kunnen houden? Wat zijn de voordelen van deze afspraken en wat zijn de nadelen? Pas je afspraken aan waar nodig.

Misschien wil je liever de even weken wel drinken, maar de oneven weken niet? Of na iedere alcoholmaand, een alcoholpauze van een maand invoeren? Eén weekenddag waarop je alcohol mag drinken, ruilen tegen een doordeweekse dag? Je maximaal 3 drankjes verminderen naar 1? Dit is helemaal aan jou. Belangrijk is, dat je een besluit neemt waar je achter staat en dat je je eraan houdt en je er beter door voelt.


Reminder: De Gezondheidsraad adviseert om geen alcohol te drinken of maximaal 1 glas alcohol per dag.

Dit kan je helpen

om te minderen

Vandaag kregen al 653 bezoekers nieuwe inzichten. Jij ook?
Decoratief
Decoratief
Challenge

IkPas

Zet 30 of 40 dagen je alcoholgebruik op pauze. Ervaar de voordelen van tijdelijk niet drinken.

Decoratief
Decoratief
App

Maxx

Wil je minderen of stoppen? Deze app helpt je!

Decoratief
Decoratief
App

Middelen Meter

Houd je alcoholgebruik bij in een app

Decoratief
Decoratief
Online programma

Zelfhulp

Je gaat online werken aan het minderen of stoppen met jouw alcoholgebruik.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.