Thema's

Logo Alles over drinken

Na een dag van hard werken, vond Frederike dat ze dat drankje verdiend had. In het weekend trouwens ook. En op een feestje vaak nog een beetje veel meer. Voordat ze het wist, was ze dagelijks aan het drinken. En dat voelde niet meer goed. Een operatie gaf haar het laatste zetje van stoppen. Er ging een wereld voor haar open.

“Ik kan er een boek over schrijven”, roept Frederike, zoveel nieuwe inzichten heeft haar droge reis haar tot nu toe opgeleverd. Frederike: “Ik dronk vaak als ik moe en wat somber was. Eigenlijk iedere dag wel. Vervelend vond ik dat van mezelf. Dus toen ik een grote buikoperatie moest ondergaan, besloot ik tijdelijk te stoppen. Want ik wilde fit de operatie ingaan en snel herstellen. Ik deed mee aan Dry January van IkPas en zocht contact met een IkPas-coach. Best eng, want ik dacht altijd: 'als je hulp zoekt voor je alcoholgebruik, dan moet je wel een alcoholist zijn'. Daar zat ik mooi naast. Mijn coach heeft mij ontzettend goed geholpen. Zij gaf me veel zelfvertrouwen, waardoor ik mijn alcoholstop makkelijker volhield.”

Wat een reis

Frederike omschrijft haar alcoholstop als een reis aan openbaringen. “Ik voelde me na een aantal weken fitter en mijn hardloophobby kreeg een enorme boost”, licht Frederike toe. “Ik liep al hard, ook toen ik dronk want die calorieën moesten eraf. Sinds ik niet meer drink, ren ik vaker. Daardoor ben ik inmiddels 19 kilo afgevallen!”

Naast alle blijdschap, waren er ook moeilijke momenten. “Ik heb een vriendengroep die flink kan feesten. De eerste feestjes zonder drank waren dan ook best lastig. Ook hier sprak ik met mijn coach over. Toch leerde ik al vrij snel dat feestvieren zonder drank nóg veel leuker was. Mooie gesprekken en geen kater de volgende dag. Pure winst!

Vrienden bleven wel enige tijd vragen ‘wanneer ik dan klaar was met het niet-drinken’. Eerst zei ik een jaar te stoppen, omdat ik nog niet goed durfde uit te spreken dat ik misschien wel nooit meer alcohol ging drinken.”

Ik voel me bevrijd nu ik niet meer drink

Een bevrijding

Op een gegeven moment, met steun van haar coach, sprak Frederike uit niet meer te willen drinken. “Ik voel me bevrijd nu ik niet meer drink”, geeft Frederike aan. “Er is een last van mijn schouders. Ik ben erachter gekomen, -je leert jezelf tijdens een alcoholstop namelijk beter kennen- dat ik een dwangmatige drinker was. Ik was te veel met wijn bezig, zeker op feestjes.
Wanneer mag ik er weer eentje?
Is er genoeg?
Nu ik niet meer drink, heb ik meer oog voor andere mensen. Ook vertrek ik als ik merk dat ik moe word of last krijg van overprikkeling. En de volgende ochtend ren ik weer een rondje.”

Het goede voorbeeld geven

Terwijl Frederikes relatie met alcohol op losse schroeven kwam te staan, begon haar jongste dochter aan een ontdekkingsreis op het gebied van alcohol. Frederike: “Ik besloot haar mee te nemen in mijn proces. En vertelde haar over mijn ervaringen en vooral over de voordelen, die niet drinken mij brachten. Die open communicatie werkte heel goed voor ons beiden. Ook zij ging experimenteren met afspraken maken over de hoeveelheid alcohol, die ze wilde drinken. Het voelt goed om haar het juiste voorbeeld te geven.”

Alcohol is net als taart

Of Frederike nooit meer gaat drinken? “Dat is de vraag”, zegt Frederike. “Zeg nooit, nooit. Ik hoop in de toekomst alcohol te kunnen gaan zien als taart. Iets wat je niet iedere dag krijgt en zo heel af en toe neemt. Maar voor nu, drink ik niet. En dat voelt heerlijk. Ik voel me vrij.”

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.