Thema's

Logo Alles over drinken

Wil je wat kilo’s kwijt? Die ene broek weer aan, een gezonder gewicht en lekkerder in je vel zitten? Dan ken je vast de bekende tips: gezonder eten, minder snoepen, meer bewegen. Maar vergeet ook zeker niet alcohol uit je dieet te schrappen. Alcohol is namelijk een echte dikmaker. Je kunt dus afvallen door geen alcohol te drinken. In dit artikel lees je alles over afvallen door minder of geen alcohol te drinken. Je kunt bijvoorbeeld starten met een maand geen alcohol drinken. Ook lees je over de ervaringen van anderen die zijn afgevallen door geen alcohol te drinken.

5x waarom je afvalt door minder alcohol te drinken

Afvallen door minder alcohol te drinken is een win-winsituatie voor jezelf. Minderen met alcohol levert je veel op: er zijn veel lichamelijke en geestelijke voordelen. Bijvoorbeeld: je voelt je fitter, sporten gaat beter en je voelt je minder gestresst. Bovendien zitten je broeken losser! Afvallen is niet makkelijk, maar stoppen met alcohol kan je een heel stuk op weg helpen bij het afvallen.

5 redenen waarom je afvalt als je minder of geen alcohol meer drinkt.

  1. Van alcohol krijg je zin in snacken. Als je minder drinkt laat je de vette hapjes makkelijker staan. Je kiest eenvoudiger voor ander, beter eten. Oftewel: je eet gezonder.

  2. Je krijgt minder calorieën binnen. Vier drankjes met alcohol bevatten evenveel calorieën als het hele avondeten. En in twee biertjes zitten net zo veel calorieën als in een hamburger (220 calorieën). Het scheelt dus veel calorieën als je dat biertje of wijntje laat staan.

  3. Je gaat vet verbranden door geen alcohol te drinken. Hoe? Alcohol bevat veel calorieën, maar het zijn lege calorieën: ze leveren wel energie, maar er zit geen voedingswaarde in. Daarom wil je lichaam er snel van af. Als je alcohol drinkt gebruikt je lichaam de energie uit alcohol, nog voordat het andere energie gebruikt of verbrandt. Het teveel aan energie wordt omgezet in vet. Afvallen door minder alcohol te drinken gebeurt dus omdat je lichaam gelijk vet, en niet de lege ‘alcoholcalorieën’, kan verbranden om aan energie te komen.

  4. Je verruilt lege calorieën voor voedende. Alcohol bevat veel calorieën, maar het zijn lege calorieën: ze geven wel energie, maar ze voeden je lichaam niet écht. Er zitten geen bouwstoffen in. Als je alcohol drinkt zal je lichaam dus vragen om nog meer energie: eten. Daarom ben jij vaak voor de koelkast of in voorraadkast te vinden als je alcohol drinkt: op zoek naar chips, kaas, worst, toastjes of andere snacks. Kies je ervoor om (tijdelijk) te minderen of stoppen met alcohol, dan zul je als vanzelf ook minder snacken.

  5. Als je alcohol drinkt komt er een hongerhormoon vrij (ghreline). Je krijgt dus extra trek. Voor je het weet heb je die zak chips gepakt. Als je stopt met alcohol, of minder alcohol drinkt, heb je minder honger.


Hoe het Frederike lukte 19 kilo af te vallen door minder alcohol te drinken

Frederike viel 19 kilo af toen ze stopte met drinken. Frederike: “Ik dronk vaak als ik moe en wat somber was. Eigenlijk iedere dag wel. Vervelend vond ik dat van mezelf. Dus toen ik een grote buikoperatie moest ondergaan, besloot ik tijdelijk te stoppen. Want ik wilde fit de operatie ingaan en snel herstellen. Ik deed mee aan Dry January van IkPas, een maand geen alcohol. Mijn IkPas-coach heeft me ontzettend goed geholpen. Zij gaf me veel zelfvertrouwen, waardoor ik het niet-drinken makkelijker volhield.”

Hier lees je meer over IkPas.


Afvallen door een maand geen alcohol: “Ik ren nu vaker”

Frederike merkte dat ze begon af te vallen door een maand geen alcohol te drinken. “Ik voelde me na een aantal weken fitter en mijn hardloophobby kreeg een enorme boost. “Ik liep al hard, ook toen ik dronk. Die calorieën die ik binnenkreeg uit alcohol moesten er natuurlijk af. Maar sinds ik niet meer drink, ren ik vaker. Het gaat veel makkelijker. Daardoor ben ik inmiddels 19 kilo afgevallen!”

Lees meer over Frederikes ervaringen met afvallen na stoppen met alcohol. Bijvoorbeeld hoe ze omging met moeilijke momenten.

Hoeveel calorieën zitten er in alcohol?

Als je wil afvallen door minder alcohol te drinken houd je misschien een eetdagboek bij. Of wellicht tel je wel calorieën of punten. Dit zijn de feiten over alcohol: één gram alcohol levert 7 kilocalorieën op (die noemen we voor het gemak ‘calorieën’). Een standaardglas bier, wijn of jenever bevat 10 gram alcohol: 70 calorieën (kcal) dus. Zoete alcoholische dranken zoals zoete wijn, port of likeur bevatten nog meer calorieën, omdat er ook nog veel suiker in zit.

Vier drankjes met alcohol bevatten ongeveer evenveel calorieën als je hele avondeten. Om een voorbeeld te geven: drink je vier biertjes op een avond, dan zijn dat dus net zo veel calorieën als twee hamburgers (440 calorieën). Na twee hamburgers heb je geen honger meer. Maar na het drinken van vier glazen alcohol nog wel. Iemand die alcohol drinkt, gaat niet minder eten. Vaak juist meer.

Als je 65 kilo weegt verbruik je met een minuut fietsen 6 calorieën. Om één biertje kwijt te raken, moet je dus ruim een kwartier fietsen.

Hieronder een overzicht van het aantal calorieën per glas alcohol en frisdrank.

Soort drank

Alcoholpercentage

Calorieën

Koolhydraten

Spa

0%

0

0

Appelsap (200ml)

0%

70

24

Cola (200ml)

0%

74

21

Alcoholvrij bier (250 ml) 

0,1%

55

14,5

Bier (250 ml) 

5%

100

8

Speciaalbier 

5-10%

105-208

11,5

Rode wijn (100 ml)*

12%

80

3

Witte wijn (droog, 100ml)*

12%

70

0,6

Zoete wijn

12%

165

6 – 14

Port (50 ml)

20%

75

6,5

Cognac (35 ml)

35%

80

0,3

Jenever

35%

70

0

Irish Coffee

Meestal 5-8% afhankelijk van hoeveelheid en sterkte whisky

360

15,4

Bron: Jellinek.nl

 

Alcohol en eten

Van alcohol drinken kom je aan. Alcohol kan er namelijk voor zorgen dat je meer gaat eten. Lees hoe dat precies werkt. Zo word je bewust van de invloed van alcohol op wat je eet en hoe je eet.

  • Van alcohol krijg je honger. Alcohol activeert het hongerhormoon ghreline. Je krijgt hierdoor veel zin in eten. Dit hormoon kan ook zorgen dat je zin krijgt in nóg meer alcohol.

  • Door gewoonte. Veel mensen zijn gewend om bij het eten te drinken. Als je drinkt zul je eerder zin in eten krijgen, omdat je die twee dingen met elkaar verbindt.

  • Alcohol bevat veel calorieën, maar het zijn lege calorieën: ze geven wel energie, maar ze leveren geen bouwstoffen voor je lijf. Als je alcohol drinkt zal je lichaam dus vragen om nog meer energie: eten.

  • En wát je vervolgens eet is vaak niet gezond. Wie een paar biertjes op heeft, eet niet zo snel een wortel, maar grijpt eerder naar borrelhapjes of andere vette snacks. Die bevatten vaak veel koolhydraten en vet, waardoor je al snel meer calorieën binnenkrijgt dan je eigenlijk van plan was.

  • Maar dit kan je niet zoveel schelen. Een vol gevoel? Meer gegeten dan je wilde? Dat maakt even niet meer uit. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je minder oplet. Je denkt niet aan de gevolgen. Je stopt ook minder snel met eten. Niet handig als je wil afvallen.

  • Door alcohol daalt de hoeveelheid suiker in je bloed. Hierdoor krijg je honger en wil je nog maar één ding: eten!

Alcohol en buikvet

Een bierbuik is geen fabeltje: die bestaat echt. Van alcohol kun je extra buikvet krijgen. Dat zit zo. Alcohol is een giftige stof. Als je alcohol drinkt, wil je lichaam maar één ding: afbreken! Je lever doet er alles aan om de giftige stof zo snel mogelijk kwijt te raken. Maar je lever verwerkt ook eten. Dat proces gaat op pauze als er alcohol binnenkomt. Pas nadat alles is opgeruimd, gaat je lever verder met zijn gewone taken: het aanmaken en omzetten van eiwitten, vitamines en stoffen die de stolling van het bloed mogelijk maken. De stoffen waar je lichaam even niet aan toekomt, worden als vet opgeslagen. Dit gebeurt vooral in de buik en rond de organen. Alcohol remt dus de afbraak van vet. Daar krijgen vooral mannen die bierbuik van. Bij vrouwen slaat vet zich vooral op bij heupen, bovenbenen en armen. Afvallen door geen alcohol te drinken zul je op die plekken gaan merken.

Alcohol verstoort je slaap

Er is nog een reden dat je aankomt van alcohol: alcohol verstoort je slaap. Veel mensen denken dat je van alcohol beter slaapt. Maar dit klopt niet. Met een drankje op slaap je makkelijker in, maar de rest van de nacht slaap je juist slechter. Je komt niet in een diepe slaap, omdat alcohol de REM-slaap verstoort – de fase in je slaap die je nodig hebt om echt uit te rusten. Het gevolg van de hele nacht licht slapen: je wordt niet uitgerust wakker. De vermoeidheid zorgt ervoor dat je meer honger krijgt. Als je moe bent eet je dus vaak meer. Kortom: alcohol verstoort je nachtrust, en door de vermoeidheid ga je eten. Als je geen alcohol drinkt wordt dit minder. Afvallen door geen alcohol te drinken gebeurt dus niet alleen in de keuken, maar ook in de slaapkamer.

Afvallen door geen alcohol te drinken: hoe snel effect?

Wie minder of geen alcohol drinkt, merkt dat op de weegschaal. Je kleren zitten losser. Je darmen herstellen zich. En als je sport, gaan je prestaties misschien al vooruit omdat je spieren zich nu optimaal kunnen ontwikkelen. Alcohol werkt namelijk als een spierverslapper. Wanneer begint het afvallen na het stoppen met alcohol? De meeste mensen merken al verschil na een paar weken. Lees hier wat je in je lijf en je hoofd kunt verwachten na het stoppen met alcohol.

Minder alcohol of helemaal geen alcohol drinken

Je zal hoogstwaarschijnlijk afvallen door minder alcohol te drinken. En als je geen alcohol drinkt helemaal. Minder alcohol drinken, of helemaal geen alcohol (al dan niet tijdelijk)? Wat is het beste? Daar is niet één goed antwoord op. Het hangt vooral af van jezelf en jouw situatie. Wat werkt voor jou? Nooit meer ‘mogen’ drinken kan moeilijk te overzien zijn. Voor sommige mensen ligt die lat te hoog. Lees meer over de voordelen van minder alcohol drinken en van helemaal stoppen met alcohol drinken.

Wil je weten hoe je dat aanpakt, minderen of stoppen met drinken? Anita Oliemans geeft tips in dit artikel. Zij werkt als preventiedeskundige bij Jellinek. Zij geeft elke dag advies aan mensen die minder alcohol willen drinken. “Bedenk voor jezelf: wat levert het me op als ik een maand minder alcohol drink? Of helemaal geen alcohol drink?”

Milly’s ervaringen met afvallen: “Toen was het genoeg”

Dat je kunt afvallen door geen alcohol meer te drinken merkte Milly toen ze stopte met alcohol. Vroeger dronk ze doordeweeks niet, alleen in het weekend. Tot de kinderen het huis uit gingen. “Je komt thuis uit je werk, je gaat koken. Je pakt er nog eentje. En zo is het gekomen dat we op een bepaald moment alle dagen aan het drinken waren.” Ze merkte het aan haar lichaam. Door het drinken werd Milly zwaarder. Minder fit. Minder wakker. Toen was het genoeg. Milly en haar man besloten te stoppen met drinken. Nu gaat ze veel bewuster om met alcohol. Bekijk Milly’s ervaringen met afvallen door te stoppen met alcohol.

Afvallen door een maand geen alcohol

Wil jij eens aan den lijve ondervinden (😉) dat je kunt afvallen door te stoppen met alcohol? Benieuwd of jij ook kilo’s kwijt zal raken, en het merkt aan je slaap en je gezondheid? Daag jezelf uit en drink eens een maand geen alcohol.

Een maandchallenge doen kan met de app van IkPas. Deze app is gratis. IkPas is een campagne en een wetenschappelijk bewezen manier om een maand geen alcohol te drinken. Met de IkPas-app geef je je op voor een maandchallenge, of je plant een eigen challenge (je start wanneer het jou uitkomt). IkPas verwacht niet dat je stopt met alcohol drinken, maar het vraagt je om jezelf uit te dagen om een maand geen alcohol te drinken.

Zo’n uitdaging kan een handig steuntje in de rug zijn. Een maand (of langer) geen alcohol drinken kan namelijk best pittig zijn. Er zijn verschillende apps die je helpen bij het stoppen met drinken. Je vindt alle handige apps en online tools hier. Je kunt ook een gratis adviesgesprek aanvragen.

Dit kun je nog meer doen om af te vallen

Minder alcohol drinken, of helemaal stoppen met alcohol, is een heel goede stap als je wil afvallen. Wat kun je nog meer doen om af te vallen? De belangrijkste tip: begin niet aan borrelhapjes.

  • Reden 1 waarom je borrelhapjes beter kunt laten staan: ze zijn vaak zout. Daar krijg je dorst van, en misschien eerder zin in dat glas bier. Terwijl je van alcohol juist dorst krijgt.
  • Reden 2: in de meeste snacks zitten veel vetten en koolhydraten die je lichaam meteen opslaat bij je buik.
  • Reden 3 om met een grote boog om die vette hap heen te lopen: misschien associeer je ze met alcohol. Je kunt er dus uit gewoonte trek van krijgen in een drankje. Doorbreek de gewoonte helemaal en eet iets heel anders.

Het advies van de Gezondheidsraad is om helemaal geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan één drankje per dag. Wat je dan wel kunt drinken? Denk eens aan deze alcoholvrije drankjes die je kunt kopen of makkelijk zelf kunt maken. Heb je iets te vieren? Hier vind je verschillende feestdrankjes met de bite van alcohol.

Ga aan de slag met een
gezonder
leven

Door de check te doen en antwoord te geven op 4 korte vragen geven we je advies over welke apps, tips en hulpmiddelen bij jou passen. Daarna kun je een account aanmaken als je dat wilt.